سومین کنگره پزشکی شخصی
سومین کنگره پزشکی شخصی، ۲۴ تا ۲۶ بهمن ماه در مرکز همایشهای صدا، دانشگاه بقیه الله (عج) و با حمایت علمی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تشکیل شد. پزشکی شخصی یا پزشکی فردمحور (Personalized Medicine) با بهره گیری از علوم مختلف ژنتیک، بیوانفورماتیک و زیست فناوری و سایر علوم پنجره جدیدی در حوزه پزشکی گشوده که بر روی تشخیص و درمان هر انسان به صورت منحصر به فرد تمرکز دارد. این حوزه پزشکی به دنبال ارائه خدمات پزشکی (سلامت، پیشگیری، تشخیص، درمان و مراقبت) متناسب با ژنتیک فرد است. در این مدل، پزشک با آگاهی از اطلاعات نهفته شده در ژنوم هر فرد میتواند به او داروی مؤثر با حداقل عوارض جانبی و در دوز مناسب تجویز کند و توصیه مناسب برای تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی به منظور پیشگیری و درمان بیماریها و تغییر صفات، را ارائه دهد. فراگیر شدن این حوزه پزشکی منجر به تجویز مؤثر، دقیق و ایمن دارو و همچنین کاهش هزینههای درمانی میگردد. هرچند پزشکی شخصی به عنوان شاخه در حال گسترش از پزشکی، قدمت چند هزارساله دارد اما در سالهای اخیر رویکرد فردمحور، به تدریج در همه شاخههای پزشکی گسترش یافته است. این شاخه از علم، روز به روز در پزشکی روزمره کاربردهای بیشتری پیدا میکند و به نظر میرسد یکی از عرصههای عمدۀ پزشکی در آیندۀ نزدیک باشد. در این راستا در تاریخ ۲۴، ۲۵ و ۲۶ بهمن ماه در سالن همایشهای صدرا دانشگاه علوم پزشکی بقیهاالله (عج) سومین کنگره پزشکی شخصی ایران توسط مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، پژوهشکده ملی زیست و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران و با حمایت علمی پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
در این کنگره تیم تحقیقاتی اعزامی پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی حضور فعال داشته و اهم فعالیتهای این تیم به شرح زیر میباشد.
- ایراد سخنرانی افتتاحیه توسط پروفسور فریدون عزیزی
پروفسور فریدون عزیزی رییس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در افتتاحیه ی سومین کنگره پزشکی شخصی ایران به ایراد سخنرانی افتتاحیه پرداخت و در خصوص نقش پزشکی شخص محور در پیشگیری، درمان و کنترل بیماری های غیر واگیر سخنان مبسوطی ایراد نمود و به اهمیت تحقیقات علوم پایه در استحکام زیرساخت این علم تاکید نمود. ضمنا از ایشان به عنوان استاد پیشکسوت و پیشرو در این حوزه تقدیر شد.


- برگزاری پنل تخصصی تحت عنوان:
Precision Medicine and non-communicable disorders: cardio metabolic genetic risk factors
این پنل توسط تیم پروه تخصصی ژنوم مرجع ایرانیان در پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
ارایه دهندگان: جناب آقای دکتر مهدی هدایتی، سرکارخانم دکتر مریم السادات دانشپور، سرکارخانم دکتر هنگامه عبدی، سرکار خانم دکتر مریم برزین و جناب آقای دکتر مهدی اکبرزاده
Title |
SPEAKERS |
---|---|
Precision Medicine for Endocrinology: Application in diabetes |
Dr. Hengameh Abdi |
Beyond genome wide association study: steps through precision medicine in Tehran cardio-metabolic genetic study |
Dr. Maryam S Daneshpour |
Precision Medicine and Thyroid cancer |
Prof. Mehdi Hedayati |
The importance of personalized bariatric management in Tehran Obesity Treatment Study (TOTS) |
Dr. Maryam Barzin |
Data preparing and analysis for personalized medicine; methods and challenges |
Dr. Mahdi Akbarzadeh |








- کارگاه مروری مطالعات گسترده ارتباط ژنومی (GWAS): مفهوم تا کاربرد
این کارگاه با تدریس سرکارخانم دکتر دانشپور، جناب آقای دکتر مهدی اکبرزاده، جناب آقای کامران گیتی و سرکار خانم بهار صداقتی خیاط به عنوان یکی از برنامه های جانبی کنگره و از طرف مرکز تحقیقات سلولی مولکولی علوم غدد درون ریز به انجام رسید. محورهای اصلی این کارگاه عبارت بودند از:
- مفهوم و ضرورت اجرای مطالعات گسترده ارتباط ژنومی (GWAS)
- مفهوم انواع داده ها از لحاظ ساختار خانوادگی و مستقل بودن افراد مورد مطالعه
- مقدمه ای بر انواع واریانت ها
- نحوه تولید داده های ژنتیکی
- انواع روش های اصلاح داده ها
- انواع تحلیل های ارتباط و پیوستگی و پسا تحلیل GWAS
- نحوه استفاده از نتایج GWAS در پزشکی شخصی


- کارگاه نسل جدید توالییابی ژنتیکی (Next Generation Sequencing)
این کارگاه با تدریس سرکارخانم دکتر دانشپور، جناب آقای دکتر محمد صادق فلاح و سرکار خانم ساجده مسجودی به عنوان یکی از برنامه های جانبی کنگره و از طرف مرکز تحقیقات سلولی مولکولی علوم غدد درون ریز به انجام رسید. محورهای اصلی این کارگاه عبارت بودند از:
- مقدمات و مفاهیم پایه نسل جدید توالی یابی (NGS)
- کاربرد روشهای نوین توالییابی (NGS) در پیشگیری و تشخیص بیماریهای ارثی
- تفسیر داده ها
- استراتژی شناسایی ژن بیماریزا در روش توالی یابی اگزونی
- خصوصیات گزارش بالینی استاندارد


- برگزاری اولین دوره فراخوان مسابقات در حوزه ی پزشکی شخصی و درمانِ هدفمند: مسابقه استعداد یابی و اعطای گرنت پژوهشی پروژه ژنوم مرجع ایرانیان با رویکرد تحلیلهای مورد نیاز در پزشکی شخص محور
این مسابقه با راهنمایی مدیر پروژه ژنوم مرجع ایرانیان (ژمیران)، سرکارخانم دکتر دانشپور، و با همکاری اعضای این پروژه، دکتر مهدی اکبرزاده، جناب آقای کامران گیتی، سرکار خانم بهار صداقتی خیاط و جناب آقای مهندس محمد رضا گرامی با هدف کشف و جذب نیروی انسانی کوشا و با استعداد در جهت پیشبرد اهداف بلندمدت پروژه با طراحی آزمون در دروس بیوشیمی، ژنتیک، آمار و ریاضی، برنامهنویسی، بیوانفورماتیک و روش تحقیق طراحی و اجرا شد. این رقابت در بین بیش از ۳۰ نفر شرکت کننده در طیف وسیعی از گروههای سنی و رشته های دانشگاهی برگزار شد و در نهایت سه نفر از شرکتکنندگان با نامهای محمدسعید تاجداری (پایه دهم، علوم تجربی، دبیرستان علامه حلی)، محمد مرادی شهمیری (کارشناسی برق، دانشگاه علم و صنعت) و زهرا خلج (دانشجوی دکتری تخصصی پزشکی مولکولی) به عنوان برندگان این مسابقه اعلام و جوایزی به رسم یادبود به ایشان اهدا شد.



